Dagene hvor pengene våre lå trygt på et lokalt bankkontor er for lengst forbi – og det aller meste skjer i dag på nett. Her har det ført til en konstant katt-og-mus-lek mellom bankenes sikkerhetsteam og hackere som ønsker å få tilgang til de store verdiene som finnes der. Derfor er det viktig å vite hvordan du kan beskytte dine finansielle kontoer mot hacking.
Beskytt kontoene dine mot hackere
Selv om kunstig intelligens, deepfakes og aktive phishingforsøk gjør hackere stadig mer kreative, så finnes det noen enkle grep du kan gjøre. Kombinert med bankenes egne systemer vil dette sørge for at både passordene og verdiene dine holdes trygge.
Bruk 2FA på alle kontoer
Det første du bør sørge for er at du har aktivert to-faktor autentisering der dette lar seg gjøre. På denne måten vil kontoen din ha 2 lag med sikkerhet, selv om passordet ditt skulle havne på avveie. I Norge er det helt vanlig å bruke BankID til dette, men om du bruker andre finansielle applikasjoner bør du aktivere dette så fort som mulig.
Bruk sterke passord
Mange tror at bankenes systemer er så trygge at passord ikke har noen betydning, men det hjelper lite med en sterk dør dersom den står ulåst. På lik linje med alle andre innlogginger bør du bruke sterke, unike passord på alle finansielle kontoer. Her kan det være lurt å bruke en password manager dersom du ikke orker å holde styr på så mange passord på ulike steder.
Aktiver en VPN
Et rimelig og kostnadseffektivt grep er å benytte seg av en VPN før du kobler deg til nettet. Dette er en virtuell tunnel som opprettes mellom enheten din og en ekstern server før den sendes ut på nett. På denne måten blir det vanskeligere for hackere å se hvilke sider du faktisk besøker, samt for noen å overvåke trafikken din. Særlig om du bruker offentlige nettverk eller skal inn i banken på ferie, bør du sørge for å aktivere en VPN først.
Sett opp varslinger
De fleste banker lar deg motta varslinger når det skjer endringer på kontoen din gjennom push varslinger eller e-post. Selv om disse kan virke unødvendige for ting du gjør selv, så er de et nyttig verktøy for å oppdage uautoriserte transaksjoner. Derfor kan det være lurt å ha dem aktivert og heller bare skumme gjennom de som måtte komme inn for dine egne transaksjoner.
Unngå lenker i e-poster
Har du noen gang mottatt en e-post som påstår å være fra banken din? Ofte kommer disse e-postene med påstander om at at BankID snart går ut på dato, eller at en transaksjon med et beløp må bekreftes før de kan betales ut. Dette er gjerne såkalte phishing angrep som har til hensikt å stjele sensitive opplysninger om kontoen din. Pass på at du ikke klikker på lenker og ring heller til bankens kundeservice på det offisielle nummeret dersom du er i tvil.
Vær forsiktig i sosiale medier
Mange deler mye av livet sitt i sosiale medier, inkludert hva de gjør i hverdagen. Dette kan være at man har stoppet innom banken og klager på lang ventetid før man får snakke med noen. Selv om dette kan fremstå som uskyldig informasjon, kan svindlere bruke det til å kartlegge hvilken bank du benytter deg av. Deretter kan de målrette angrepene sine for å få tilgang til dine kontoer. Du bør derfor være svært forsiktig med hva du deler av informasjon i sosiale medier, særlig rundt finansielle kontoer, kundeforhold og lignende.
Oppsummering
I en hverdag hvor stadig mer av vår finansielle aktivitet foregår på nettett, er sikkerhet og gode rutiner viktigere enn noen sinne. For selv om bransjen aktivt overvåker sine egne systemer, kan de ikke beskytte seg mot dårlige rutiner hos brukerne. Derfor må du selv passe på at du gjør din del av jobben gjennom gode sikkerhetsrutiner, sterke passord og nødvendig beskyttelse. Her er det lurt å benytte seg av en VPN, samt 2FA på alle finansielle kontoer. Du bør også sette opp varslinger for aktivitet på dine kontoer og være forsiktig med e-poster som kan komme fra banken. Hackere utnytter de brødsmulene som finnes på nett, så pass på at du ikke gir dem noe å bygge på.