Lysline.no

Effektiv rente – hva betyr det?

Effektiv rente er det totale kostnadene ved et lån, inkludert alle gebyrer og omkostninger, uttrykt som en årlig prosentandel av det opprinnelige lånebeløpet. For å beregne den effektive renten tar man alle kostnader ved lånet, inkludert gebyrer og omkostninger, og dele dette med det opprinnelige lånebeløpet. Deretter ganger man dette tallet med 100 for å få en prosentandel.

For eksempel, hvis du tar opp et lån på 10 000 kroner med en effektiv rente på 15%, vil dette bety at du i løpet av et år vil måtte betale 1 500 kroner i renter og omkostninger. Dette vil gi deg en total kostnad på 11 500 kroner for lånet ditt over et år.

Bilde tatt av Allan Mas på Pexels

Hva betyr effektiv rente?

Effektiv rente er det totale kostnadene ved et lån, inkludert alle gebyrer og andre kostnader, divideres med det totale lånebeløpet. Dette gir deg en forholdsmessig kostnad for lånet.

For eksempel, hvis du tar opp et lån på 10 000 kroner med en effektiv rente på 10%, vil det koste deg 1000 kroner i året å ha lånet. Dette inkluderer eventuelle etableringsgebyrer og andre kostnader som er knyttet til lånet.

For å finne ut den effektive renten på et lån, kan du bruke en effektiv rentekalkulator. Dette er en enkel online kalkulator som gjør det enkelt å finne ut den effektive renten på et lån.

Når du skal sammenligne lån, er det viktig å se på effektiv rente. Dette er fordi effektiv rente viser den totale kostnaden for lånet, inkludert alle gebyrer og andre kostnader. Dette gjør det enkelt å sammenligne lån, og finne det billigste lånet.