Lysline.no

Slik pusser du opp på budsjett – ikke bruk mer penger enn du må

God kontroll over utgifter er nesten alltid førsteprioritet når man skal prøve å få balanse i egen økonomi, i og med at selv en svært høy inntekt kan bli spist opp av høy pengebruk. Samtidig eier en majoritet av nordmenn sin egen bolig, med tilhørende kostnader knyttet til oppussing og vedlikehold. Hvordan kombinerer man disse to faktorene på best mulig måte, slik at oppussingsprosjektene ikke fører til at det alltid er negativ saldo på konto?

Overflateoppussing er relativt rimelig

Først kan det være greit å huske på at tid er penger, ikke glem at tiden du bruker på oppussing også har en verdi. Imidlertid er det også mange som synes at det er gøy å drive med «enkel» oppussing, da er tidsaspektet selvfølgelig ikke like viktig. Med det som bakgrunn, vil de aller fleste innendørs overflateprosjekter være relativt rimelige.

Det trenger ikke koste en formue å kjøpe noen malingsspanner, selv en spilevegg eller tilsvarende kontrastelement kan fås for en relativt rimelig penge. Det betyr igjen at oppussing av for eksempel soverom, stue eller gang kan være et overkommelig prosjekt som ikke påvirker økonomien din altfor mye. Omfang har selvfølgelig noe å si, særlig når det er snakk om å legge nytt gulv, men det handler fortsatt om et kostnadsnivå som ofte kan passes inn i husholdningsbudsjettet over noen måneder.

De større prosjektene – prioriteringer og kloke valg

Å pusse opp for eksempel bad eller kjøkken kan være dyrt, ikke minst fordi det er begrenset hva man kan gjøre på egen hånd. Det er selvfølgelig greit, man bør definitivt ikke prøve seg på rørlegger- eller elektrikerarbeid på egen hånd, men det er samtidig viktig å beholde kontrollen over kostnadene i et slikt større prosjekt.

Noen poster er mer eller mindre gitt, som helt nødvendig rørleggerarbeid på bad. Samtidig er det greit å være kritisk når det gjelder for eksempel planløsning, er det mulig å gjøre løsningen enklere ved å plassere ting annerledes? Moderne materialer som våtromspaneler kan også bidra til at man sparer arbeidstimer, det samme gjelder for dusjkabinett eller andre alternativer som reduserer kompleksiteten.

Det kan være utfordrende å beholde fokus på hver kostnadsdriver når et prosjekt allerede har passert for eksempel tohundretusen kroner, men samtidig er det likevel viktig å passe på detaljene. Til syvende og sist vil selv de små detaljene bidra til sluttsummen, og med litt ekstra innsats sørger du får å unngå unødvendige kostnader.